Wat gaat er gebeuren?

Meerdere orgelbouwers werden benaderd om een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van groot onderhoud en de restauratie van het Hilboesen-orgel. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Adema’s Kerkorgelbouw B.V, hierna te noemen Adema. Adema is een gerenomeerde firma met een grote staat van dienst, is gespecialiseerd in de Hollands-romantische orgelbouw zoals het Hilboesen-orgel, en heeft sterke affiniteit met dit orgeltype. Dit kwam tevens tot uiting in de geoffreerde prijs-kwaliteitverhouding. Meer informatie over Adema kunt u lezen op www.adema-kerkorgelbouw.nl.

Het groot onderhoud en de restauratie omvatten de volgende werkzaamheden:

1. Demontage

 1. De toonhoogte, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en winddrukken worden opgenomen.
 2. Voor zover nodig worden onderdelen gedemonteerd en naar de werkplaats van Adema vervoerd dan wel opgeslagen in de kerk.

2. Kas en front

 1. De houten delen van het front worden gereinigd en opnieuw in de was gezet.
 2. Het frontpijpwerk wordt waar nodig ontdaan van deukjes, schoongemaakt en licht gepoetst.
 3. Het orgelinterieur wordt schoongemaakt en eventuele actieve houtworm bestreden.
 4. Verouderd elektrowerk wordt vervangen in modern materiaal; er worden moderne verlichtingsarmaturen aangebracht.

3. Windvoorziening

 1. De windmotor wordt onderin het orgel opgesteld in een dubbelwandige motorkisten opnieuw aangesloten op de hoofdbalg.
 2. De kapotte zwikkel een van de regulateurbalgen van het Hoofdwerk
  wordt vervangen.

4. Windladen en tractuur

 1. De toon- en registermagneten worden vervangen door nieuwe 24-volts exemplaren; er wordt een bijbehorende gelijkstroomvoorziening geplaatst; de tractuurbekabeling wordt vervangen in modern materiaal en aangebracht volgens de huidige richtlijnen.
 2. Renoveren oude speeltafel boven, binnenwerk vervangen in digitale
  componenten; de speeltafel wordt op een verrijdbaar plateau geplaatst.
 3. Aanbrengen van verlengkabel(s) om de verrijdbare speeltafel beneden dichterbij het orgel te kunnen plaatsen.
 4. De kunststof slepen worden vervangen door massief hout. Het verende sleepsysteem wordt vervangen door textielringen.
 5. De ventielen krijgen nieuwe pakking van vilt en leer.
 6. De pneumatische balgjes in de toon- en registertractuur verwijderen;
  aanbrengen ventielmagneten (toonfuncties) en sleepmagneten (registerfuncties).

5. Pijpwerk

 1. De registers Fluit Harmoniek, Vox Celeste, Salicionaal 4’, Fluit Travers 4’ en Violoncel 8’ worden naar hun oorspronkelijke vorm teruggebracht (deels overblazend, expressions, verschillende soorten baarden etc.) en de Fluit Harmoniek teruggezet op de plaats van de Sesquialter; de Sesquialter vervalt.
 2. Er wordt een nieuwe Dolce/Dolcissimo gemaakt naar voorbeeld van de beschikbare originele pijpen, zoveel als mogelijk naar voorbeeld van de beschikbare originele pijpen en op de plaats van de huidige Fluit 8’ ZW geplaatst.
 3. Er wordt een nieuwe Trompet 8’ gemaakt naar voorbeeld van de beschikbare originele pijpen; de originele pijpen en onderdelen worden gerestaureerd en geïntegreerd in het nieuwe register.
 4. d. Er wordt een nieuwe opslaande Clarinet 8’ gemaakt naar voorbeeld van de beschikbare originele pijpen; de originele pijpen en onderdelen worden gerestaureerd en geïntegreerd in het nieuwe register.
 5. Het labiale pijpwerk wordt schoongemaakt, gecontroleerd op fysieke gebreken en gerepareerd waar nodig (doorgezakte/geknakte voeten hersteld, stemkrullen in orde gemaakt, hoeden uitgevuld, te ver in- of uitgewreven, gescheurde of afgebrokkelde bovenranden hersteld en kapotte of afgebroken baarden gerepareerd of aangevuld; houten pijpwerk waar nodig gedicht, voorslagen gecorrigeerd, vastzittende stoppen gangbaar gemaakt); speciale aandacht wordt besteed aan het groot octaaf van de Subbas.

6. Montage

 1. De toon- en registertractuur wordt optimaal afgesteld, het pijpwerk te lood opgesteld en gesteund met hangers waar nodig.
 2. Alle pijpen nagezien op intonatie en waar nodig gecorrigeerd naar de Hilboesen-situatie; indien nodig worden de winddrukken aangepast.
 3. Tenslotte wordt het instrument generaal gestemd in de evenredig zwevende temperatuur op de bij demontage aangetroffen toonhoogte.